Unexpected kindness and grace - One day MBL retreat in Mumbai

Posted by Vinit Gujarathi and Vidhi Desai on May 23, 2017

Can you believe that 40 people met as unknowns one morning and felt like a family the same evening? Believe it or not, that’s what happened at a recent one-day retreat in Mumbai, on April 30, 2017. The venue was Narmada Niketan, a Senior Citizen Home to almost 180 elders, designed mindfully for the convenience of its residents, run in the spirit of trusteeship and funded by the generosity of noble souls for the past 3 decades.

Few of the volunteers and participants chose to come a day before to deepen the experience. Soon after we entered the premises, we engaged ourselves in putting together a ‘candle light dinner’ surprise for the elderly. As the elderly residents entered the dining hall to have their dinner, they were welcomed with chants with their tables decorated with colourful floral rangolis. As the retreat participants tagged each elderly with a heart pin, conversations flowed. So many of the elders were moved by this gesture. As they shared their wisdom over dinner table chats, it was pure grace to listen and learn from them.

Post dinner, we gathered to share our stories, a few of us broke into songs close to our hearts. The yin-yang design at the venue of this satsang, reminded us that our interdependencies and that complementarities co-exist despite of our apparent differences. It was heart-warming to listen bhajans, sufi and Gujarati songs. The musical evening ended with a round of ice cream - indeed it was a combination of 'sach-much' aam (an ice cream flavor) and 'sach-much' bliss :)

Later, one volunteer shared an elder’s reflection after the surprise dinner - ”What you people are doing is really 'Talk by love' and that's beautiful as you are building connections. Your generation does not know deep connections, your families are small with 1 or 2 siblings and so there is an acute need for a support system. When we were your age we had 7-8 siblings, we had a large support system and in many ways, it made our lives easy". I was still wondering on the above and he asked me another question that opened my mind a little more, "In a day, how many times in a day does your doorbell ring? " I said "3 or 4 times." He laughed and said "The day your doorbell rings at least 16 times in a day, you can be sure that you have built deep connections with people around." Then the volunteers surprised all of the participants by serving us over candlelight; more opportunities to bond and connect emerged over dinner (by the end of the retreat, the MBL doorbell had rung forty times over)



As we walked around the campus, we found lovely quotes put up on walls every few steps. Each quote was inspiring and added to the serene energy of the space. Later, we discovered that all the quotes were presented as gift by an artist who offered her art in the spirit of gift, without even knowing where it was going to be put up. I was touched to know that the quotes had been paid forward as an act of love and these quotes in many ways were an act "unexpected kindness and grace" which incidentally, was the theme of the retreat day.

But we were not yet done with surprises. The group broke its overnight fast with laughter yoga, graciously served by laughter herself - Khusmita! (There was the real breakfast too, of course:)) Our dear Khushi masi made us rediscover the child within us, as we cruised on the laughter waves. Creative ways of finding laughter in everyday moments (imagine you are late for a train, do it - laughingly) - role play laughter (imagine you are a child getting up unwillingly from her bed, do the morning routine - laughingly), argue aggressively, then apologize, play holi, meet long lost friends - weaving in laughter in most ordinary and extraordinary ways. Almost 30 elders joined us for this hour and from what we hear from the corridors of Narmada Niketan, they are still talking about the experience :)

In the opening circle, everyone shared stories close to their hearts about times when they had experienced grace and unexpected kindness in their lives. It was moving to hear when Rohit shared an incident where he reflected that what he saw as an 'act of kindness' came so naturally to his rickshaw driver or when another participant reflected on the grace flowing through her teachers, spiritual leaders and through all the invisible hands which brought her to where she is. It was touching to hear the youngest participant Arya reflecting on her father’s act of unexpected kindness in a hospital when he offered a stranger, who was from Jharkhand, shelter for one night. Ketan Vikamsey shared that he was so deeply touched by grace post one of the retreats, that when an unwarranted incident of theft happened in his office, he was able to flip his thinking from head to heart. Rajni Bakshi shared when she had met a Gandhian elder and questioned him "Why are prevailing times so bad?" the person responded beautifully, saying "Times are not good or bad, we are" and how that statement had stayed with her. Everyone was also touched by Somnath's story that Khushmita shared. A deep insight was shared by Smita ben as she expressed "I should be not so busy that I do not acknowledge the grace."

Post the opening circle, we were treated with delicious lunch made by the kitchen staff and a few volunteers then decided to step it up by serving food to the kitchen staff after finishing their own meal.

Collectively, after lunch we gathered back to experience self through movement which was facilitated by Natasha, who took us along a vivid ride. We rolled ourselves into imaginary water, to just “be” with the moments of self love - melting down like a lump of ice, switching back to life, feeling the flow of the collective energy through us.

After dwelling in the experience of ourselves, we all divided ourselves voluntarily into various labor of love activities like He-art circle, Failure club and Nature Connect walk.

Heart Circle

“One makes use of colours, but one paints with emotions,” said Jean Baptiste Simeon Chardin. The invitation for the Heart circle was to go within, respond to subtle movements and express it on the canvas. Participants shared that most of them were picking the brush after many years. It seemed as if what the participants painted was the representation of their lives which looked like jigsaw puzzles. It felt that the paints didn’t just touch the canvas, but it moved hearts.

Nature Connect

“Are we seeing something as if we are seeing it for the first time?” pondered J Krishnamurti.

The Nature Connect group met at a semi-landscaped garden near the Home. The circle began with an invitation to observe nature in its bountiful glory - the variety of patterns on each leaf, the texture of the trunks, the chirping of the birds around, or to see the beauty of an occasional passer-by butterfly. A few participants walked around, a few gave a bear hug to the trees, a few sat in silence and one even caught a few winks in the lap of nature :) Indeed, as Aarti shared that the trees too can sing, if only we care to listen to their songs. Rajni shared a lyrical Hindi poem. The group broke into pairs of two and planted 13 saplings, setting intentions, singing silent prayers as they established the saplings to their ‘residence’. This group was clearly the favored one as it got a bonus Lord Shiva story from an elder resident. On top of that, this group made lemonade for the rest of the participants.

Failure Club Circle

Failure club was an experiment to honour the illogical, unthinkable and the impossible. The circle called upon the participants to see failure in the light of the wisdom it offers, and rethink the very definition of failure. In our haste to define what we articulate as failure, we miss out on what could be the stepping stone to an invention. Much like Richard Bach said, “What the caterpillar calls the end of the world, the master calls a butterfly.”

The failure club circle also explored the idea around multiple forms of capital and ways to harness them. The participants circled back to share about their intentions around labor of love projects : Manjula offered her skills, her time and her space at Juhu to conduct small sessions and Gargi has offered 2-3 hours of her time every week for social impact projects


What is even more beautiful is to see the ripples after the retreat. Two of our participants shared that they wish to come back and do something at the old age home. Aarti gifted a wheelchair to the Home.

The elders too did not want to remain untouched with this whirlpool of love that engulfed them. So, as the retreat participants came out of the closing circle, they were welcomed by folk dance performance by 8 elders well into their 70s. A few of them were barely able to stand with straight backs but they made sure not to miss even a step. It seemed that the magic of the candle light dinner and the laughter yoga was still ringing in their minds and they could not, not give back. Seeing the elders swing to the notes of a Koli (fisherfolk) song, brought tears to the eyes of the participants.

Before we left, a Gratitude Table was set where lots of gifts were offered to the participants. Last but not least, everyone huddled together over chai and lemonade and hugged each other with promises of re-connecting. It just goes to reaffirm that every time we meet with love in our hearts, the universe responds to it with double gusto, things miraculously manifest into their innate perfections and events roll out much better than we could have ever planned. Each one of us was just grateful for the moments of infinite and uncalled kindness that were showered upon us, marveling at the minute unseen strands which connect us all.

Posted by Vinit Gujarathi and Vidhi Desai on May 23, 2017 | permalink


Share A Comment
 Your Name: Email:


Previous Comments
  • Deepak Dalal wrote ...

    Vidhi is my neice. I remember her sharing of such experience during our return tour of to Mumbai. We can offer such kindness to our own people, still unknown unknown to each other. I look forward to do such kinds act. Pl, let me know

  • erer wrote ...

    Jika memiliki keahlian di bidang bahasa ataupun pelajaran seperti Matematika, Fisika, atau Kimia, Anda dapat membuka bisnis kursus atau les privat. Selain itu, Anda pun dapat memberikan kursus keahlian lain seperti melukis, bermain alat musik, atau olahraga tertentu. info bisnis rumahan. Bisnis rumahan menjadi andalan ketika masuk era online. Anda bisa mencobanya tanpa sungkan dan tanpa perlu khawatir bangkrut. Lah, memang ada pekerjaan bisnis rumahan? Anda pernah melihat toko online rumahan yan  See full.

    Jika memiliki keahlian di bidang bahasa ataupun pelajaran seperti Matematika, Fisika, atau Kimia, Anda dapat membuka bisnis kursus atau les privat. Selain itu, Anda pun dapat memberikan kursus keahlian lain seperti melukis, bermain alat musik, atau olahraga tertentu. info bisnis rumahan. Bisnis rumahan menjadi andalan ketika masuk era online. Anda bisa mencobanya tanpa sungkan dan tanpa perlu khawatir bangkrut. Lah, memang ada pekerjaan bisnis rumahan? Anda pernah melihat toko online rumahan yang mereka sendiri terlibat langsung mengurusi barang dagangannya? Saat ini bentuknya di Indonesia pun mengalami perubahan trend. Jika dulu umumnya bisnis rumahan mengacu kepada jenis usaha seperti warung makan, katering, bimbel, laundry, kos-kosan, dan lain sebagainya, yang umum dilakukan oleh ibu-ibu yang sudah berumur. Sebutlah anda menulis posting dalam pembuatan blog tentang tips link building. Kemudian pada suatu kesempatan lain, anda diundang menjadi guest blogger di suatu blog SEO lain lalu menulis tentang dofollow & nofollow links. Di dalam posting tersebut kemudian anda membuat link yg mengarah ke posting pembuatan blog anda dengan keyword "tips link building". Inilah yg kemudian bisa disebut sebagai backlink yg sangat berkualitas, terlepas dari beberapa konteks lain mengenai kondisi blog yg nanti akan dibicarakan. Yuk gunakan jasa membuat blog saya karena jasa ini murah. maaf mas bukan saya sedang mencari backlink karena sering berkomentar di blog mas azmi tapi jujur saja saya hanya ingin lebih tahu tentang blog. Sebagai blogger pemula saya juga masih bingung soal backlink. Yuk pakai jasa pembuatan blog .ada yang bilang kalau disebut backlink berkualitas itu tidak harus dalam jumlah banyak tapi memiliki Pr tinggi dan mempunyai hubungan/relevan dengan blog yang kita miliki. Yang saya takutkan itu, meski saya sudah mendapat backlink dari blog ini Ada banyak kelebihan menjalankan peluang usaha kecil, diantaranya adalah; biaya sewa tempat usaha akan terpangkas, biaya akomodasi juga ikut terpangkas, bisa dikerjakan tanpa harus sering-sering meninggalkan keluarga, untungnya lumayan besar, dan tentunya bisnis ini adalah usaha yang halal. mencari peluang usaha kecil. dalam memulai bisnis online, anda harus memiliki semangat yang tinggi mengingat untuk urusan membuat blog saja bisa menghabiskan banyak waktu, tenanga dan tentu uang apalagi bermain modal. Anda bisa pilih peluang usaha yang cocok dengan kondisi kantong, dan psikis anda. lihat detail disini. Aneka Resep Masakan Indonesia enak, sederhana dan ekonomis lengkap dengan cara membuat dan tips memasaknya supaya lebih mudah dan praktis. Berbagai cara memasak, mulai resep tradisional sampai makanan jepang. Coba resep ayam, rendang, nasi goreng, mie. resep masakan jawa timur . APakah anda menyukai resep masakan dari jawa timur sampai barat? khas kuliner masakan jawa memang bervariasi dan memiliki keunggulan masing-masing. Resep masakan yang baru hadir menyaingin resep yang sudah terlahir sejak kuno, zaman dahulu. Baca kunjungi disini. Ada banyak sekali resep masakan sederhana sehari hari yang enak yang bisa kita sajikan untuk hidangan di rumah. Mulai dari resep masakan ayam, resep. Aneka Resep Masakan Indonesia enak, sederhana dan ekonomis lengkap dengan cara membuat dan tips memasaknya supaya lebih mudah dan praktis. Namun sebelum memilih obat kuat, ada beberapa tips mudah yang terbukti sangat efektif menjaga stamina fisik dan menunda ejakulasi. obat kuat alami tahan lama. Jika anda ingin menemukan solusi yang tepat, sebaiknya anda tahu dulu permasalahan yang sering di alami pria dalam hal seksual, karena 98% Pria di dunia mengalami hal yang sama dengan anda !!! Berikut ini beberapa masalah seksual yang sering terjadi pada pria. Solusi Obat herbal kuat pria. klik di sini. Dasar peringatan tersebut adalah ditemukannya kandungan bahan kimia obat keras dalam obat kuat Nangen. Untuk yang baru pertama kali menggunakan obat kuat Nangen, cobalah dalam dosis seperempat terlebih dahulu, bila ereksi tak berhasil diraih Elora Beauty Organic Original adalah produk asli indonesia yang sudah lulus uji BPOM. Untuk membuat kulit lebih lembap, lengkapi dengan menggunakan pelembap yang biasa Anda pakai setelah menggunakan masker alpukat ini.. Bahkan cream siangnya juga nyaman untuk dibawa beraktifitas kemana saja. Dari yang tadinya anda mengalami berbagai masalah kulit yang mungkin sangat susah untuk mendapatkan kulit yang cerah serta glowing. elora skin care. Elora beauty menghadirkan ramuan yang bisa membuat wajah anda nampah jauh lebih bercahaya mengingat ada krim yang bisa memutihkan wajah. klik di sini saja. elora beauty organic Selain untuk wajah, oatmeal dapat dimanfaatkan sebagai bahan untuk berendam guna melembapkan kulit kering. Caranya, dengan menambahkan satu cangkir oatmeal pada air mandi hangat. Dok, saya mau tanya. Apakah aman bagi remaja usia 17 tahun memakai masker alami (buatan sendiri. Ex: masker tomat, masker lidah buaya) Magic Glossy dengan Extra Whitening Night Gel FPD Beauty Herbal Night Gel Apa pun sebutannya, noda hitam merupakan hasil dari produksi melanin. Noda hitam bisa dikategorikan ke dalam empat kelompok utama, berdasarkan penyebabnya. Empat kategoriutama tersebut adalah melasma, bintik-bintik, lentigo, dan hiper-pigmentasi pasca peradangan (PIH).. magic glossy. Situs resmi FPD Beauty Herbal sendiri yakni www.fpdbeautyherb.com, tidak melayani transaksi online mengingat sudah dilimpahkan kepada para distributor online termasuk oleh kami untuk melakukan penjualan online. Anda bisa mempecayakan pada kami mengenai pembeliannya. klik di sini saja. ombinasi 1 paket tersebut yang terdiri dari FPD Beauty Herbal Whitening Day Cream, FPD Beauty Herbal Whitening Night Cream dan lightening serum merupaan perpaduan sempurna yang sangat pas untuk kulit wajah anda, semuanya merupakan noda gelap yang disebabkan oleh hal yang berbeda-beda. Namun di dalam lapisan kulitmu, proses mendasar yang menyebabkan munculnya noda gelap di luar kulit adalah sama - yaitu produksi melanin. hinking of ways to increase your cup size from A to double D without surgery? Then check out these six safe methods to make your boobs. Natural Breast Enlargement Reviews. Breast size for many women becomes very important aspect which will support their beauty but of course the size is not the only thing which should be concerned. Beauty of Women Breast will also be influenced by its health. kunjungi disini. Are you looking to learn Pros & Cons of Breast Enlargement Pills then here is ... However, breast enlargement reviews show that these natural pills come with Kumpulan kata kata mutiara cinta romantis nan indah berisikan kasih sayang, romantika, kebahagiaan, tentang kehidupan diungkapkan dengan bijak penuh. kata kata cinta sejati. Bila berkaitan dengan logika maka pakai sesuatu yang berlogika seperti menasehati dan informasi-informasi yang meyakinkan. Namun bila berkaitan dengan perasaan maka perlu bermain dengan perasaan lagi. lihat detail disini. Kamu bakal mendapat berbagai teknik rayuan melalui kedasyatan kata-kata, yang diperkuat gambar-gambar atau visualisasi unik dan menggelitik. Cinta itu perang, yakni perang yang hebat dalam rohani manusia. Jika ia menang, akan didapati orang yang tulus ikhlas, luas pikiran, sabar dan tenang hati. Jika ia kalah, akan didapati orang yang putus asa, sesat, lemah hati, kecil perasaan dan bahkan kadang-kadang hilang kepercayaan pada diri sendiri.. gambar-gambar cinta. Sehingga bila menyelesaikan masalah apapun dengan rayuan cinta jangan terlebih dahulu menyodorkan berdasarkan logika tetapi harus berdasarkan perasaan. Seperti kekasih anda sedang marah. Ampe masuk kualih pun bareng. Gua sih emang bosen, duh... Mau gimana lagi, lengket mirip ingus. Gua dan Arafah kuliah di UIN dengan jurusan yang sama yaitu jurusan Manajemen Pendidikan. Maklum, gua dan Arafah sama-sama kurang pengaturan pendidikan, suka belajar manjat-manjat pohon gak jelas. arafah rianti. Apakah anda masih pemula dalam hal belajar menulis? Mari belajar bersama dengan berbagai tips penulisan. alam tulisan "Sepuluh Hal Seputar Adaptasi Tulisan", ada istilah "adaptasi" dan "menjiplak". Dua istilah itu sangat berbeda secara makna dan praktisnya. Namun, kadang kita sedikit terperangkap dengan "kehalalan" mengadaptasi tulisan orang. Nah, bagaimana mengatasinya? lihat detail disini. Kami adalah Produsen Baju Muslim dan Mukena terlengkap dan termurah di kota Solo. Bukan hanya menjual dengan harga murah, akan tetapi kita juga jaganama dengan kualitas bahan kain produk yang terbaik, sehingga tidak mengecewakan konsumen. dan konsumen bisa repeat order Kembali, sudah ratusan reseller yang menjual produk kami, dan juga ribuan pengiriman sudah kami lakukan sejak tahun 2012 s/d sekarang . maka dari itu, pilihlah mukena terbaik. lewat grosir mukena kami, bisa jadi menjadi solusi terbaik mendapatkan mukena terbaik. Memang harga nantinya akan sebanding dengan kualitasnya. Namun, ada juga kualitas bagus harganyapun murah.Hal ini bisa didapatkan asalkan Anda memahaminya. grosir mukena. Bila anda mau memilih suplier mukena al gani lewat situs ini, anda bisa menghubungi nomer kontak yang tertera hal arafah dan afi disebut juga afirafah. anda bisa mendapatkan hal itu di blog saya. yuk sama-sama belajar barangkali anda bisa mengoreksi karya tulis saya untuk menuju kesempurnaan karya tulis. contoh karya tulis yang benar. Ada berbagai jenis karya ilmiah, antara lain laporan penelitian, makalah seminar ... tetapi juga mampu menjadi penghasil (produsen) pemikiran dan karya tulis. pengertian karya tulis ilmiahadalah suatu tulisan yangmembahas suatu masalahberdasarkan penyelidikan,pengamatan, pengumpu. karya tulis elbuy menghadirkan Arafah Rianti (lahir di Depok, Jawa Barat, Indonesia, 2 September 1997; umur 19 tahun) adalah seorang pelawak tunggal berkebangsaan Indonesia. Arafah adalah satu dari segelintir pelawak tunggal atau komika perempuan yang saat ini mulai menunjukkan kualitasnya dan diperhitungkan. Arafah, begitu biasa ia disapa, adalah salah satu finalis Stand Up Comedy Academy season kedua (SUCA 2) yang diadakan oleh Indosiar[1]. Bersama dengan Aulia Istiqomah dan Aci Resti, hanya mereka bertiga lah kontestan wanita yang mengikuti SUCA 2. Afi Nihaya kembali menjadi bahan pembicaraan netizen. Kali ini Afi dituduh memplagiat video curhatan yang ia siarkan secara live melalui. Kini Afi muncul dengan akun instagram yang baru. Pada akun yang baru diikuti 750 pengikut itu Afi mencurahkan isi hatinya.. akuti blog ini untuk mendapatkan informasi terbaru. sekarang sedang membahas koefesioen bahaga. Afi Nihaya Faraadisa. apakah anda mengenal sosok yang bernama afi nihaya? Anaka ini terkenal karena tulisan warisannya. Saya mendapatkan energi dalam menulis soal afi seperti halnya menulis seputar arafah. ya, keduanya adalah sumber energi dalam menulis. salam kenal afi nihaya faradisa. Lalu, bagaimana cara mengajari anak menulis? Tentunya Anda harus bisa mengajari afi nihayas cara menulis yang menyenangkan. Ada banyak cara yang bisa dilakukan, salah satunya adalah dengan belajar menulis huruf dengan menggunakan gambar.

    Hide full comment.